AD en Eneco hebben ongelijk over 21 juni beste opwek ooit

AD en Eneco hebben ongelijk over 21 juni beste opwek ooit

14 juni blijkt beste opwek tot nu toe

Het AD publiceerde een aantal weken geleden een artikel, waarin geconcludeerd werd dat 21 juni (de langste dag van het jaar) de hoogste opbrengst ooit zou worden. De felle zon en het hoge aantal zonuren van die dag, zouden zorgen voor een extreem hoge opwek. Weliswaar ‘meer stroom dan drie gasgestookte energiecentrales’, aldus het AD. Wij wilden dat wel even onderzoeken.

 

JansZon monitort en onderhoud nogal wat zonne-energiesystemen, en deze bewering wilden wij dan ook graag onderzoeken. Zoals het AD al aangaf als mogelijke hindernis, gooide sluierwolken roet in het eten op 21 juni. Dit is goed zichtbaar in de dag-grafieken, waar de productie heen en weer stuiterde. De beste opwek tot nu toe van 2017, blijkt 14 juni te zijn geweest. Volgens het AD benoemd de beste opwek ooit, is überhaupt een discutabele uitspraak.

 

Waaruit blijken onze beweringen?

 

Veel van onze systemen draaien nu al een tijdje. Wij monitoren elk gebouwd systeem, zodat we storingen en problemen meteen kunnen detecteren en verhelpen. Hierover nemen we dan ook meteen contact op met de eigenaar, zodat de schade minimaal is en het rendement zo hoog mogelijk. We hebben een viertal gekozen om te vergelijken.
  1. De eerste van de vier systemen is Woontoren Black Jack in Amsterdam Noord. Hier liggen 214 panelen in zuid-opstelling. Dat betekent dat alle panelen gericht staan op het zuiden, wat ook wel wordt gezien als de ideale opstelling, omdat daar de zon veelal op staat.
  2. Het tweede systeem ligt op De Heining Ateliers in Amsterdam West. Met ondersteuning van een schuin dak, liggen hier 899 panelen in zuid-opstelling. Dit dak valt onder de noemer exploitatiemodel, omdat wij het huren van de broedplaatsontwikkelaar Stichting Urban Resort. Leden van Vandebron nemen hier stroom af.
  3. Het derde systeem is pas onlangs gebouwd, in de vrieskou van afgelopen winter. Tankstation Peut Van Gennep in Moordrecht heeft 576 panelen liggen in oost-west-opstelling. Op die manier kun je bijna twee keer zoveel panelen kwijt, een hoger rendement behalen met de juiste panelen, en is dit tankstation zo goed als zelfvoorzienend in zijn stroomverbruik.
  4. Het vierde systeem draait al ruim 2 jaar en is tevens een broedplaats. Op Het Veem in Amsterdam hebben we samen met de huurders 496 panelen in zuid- én oost-west-opstelling geplaatst. Noodzakelijk en rendementsverhogend door de verschillen in dakoppervlak.
Het fijne van een mooie grafiek als deze, is dat in één opzicht duidelijk wordt welke dag het meeste heeft opgebracht. Dit maakt meteen zichtbaar dat 14 juni het hoogste aantal kWh/kWp is gemeten.

 

De oplettende kijker ziet dat er soms grote verschillen tussen opwek mogelijk is op dezelfde datum. Dit heeft te maken met de verschillen in locatie en de aanwezigheid (of afwezigheid) van bewolking.

 

14 Juni versus 21 juni

 

Als we kijken naar 14 juni in onderstaande afbeeldingen, is duidelijk te zien dat de zon een goede ochtend had. De piek loopt gestaag en bijna recht naar boven. Rond het middaguur ontstond er wat bewolking en zie je af en toe dalingen in de meting. Leuk ook is om te zien dat in het westen van Amsterdam bepaalde dalingen worden gecreëerd door aanwezige bewolking, die je ongeveer een half uurtje later in een andere daling ziet terugkomen. Zo kan je zelfs deels zien hoe de wind staat en hoe snel de bewolking zich heeft verplaatst. Het tankstation in Moordrecht kan soms helemaal andere opwek ervaren, doordat het een heel stuk verder verwijderd is van Amsterdam.

 

 

De hoogte van de lijnen kunnen verschillen van elkaar door het type paneel. Zoals hierboven vernoemd zie je dat de panelen bij het Tankstation in de piek wat lager uitvallen, maar de rest van de dag meer opwekken. Dit is heel duidelijk te zien bij zonsopgang en zonsondergang. Deze Solar Frontier panelen in oost-west opstelling zijn dan ook goed geschikt voor wat minder zonnig weer, oftewel Nederlands weer.

 

Met deze informatie kunnen we zien dat op 21 juni de meeste stabiele zon zich in het centrum van Amsterdam bevond, maar op alle andere locaties was er veel bewolking. Tevens de hele dag door. Hiermee kunnen we concluderen dan het AD en Eneco ongelijke verwachtingen hadden en 21 juni niet de beste opwek ooit heeft gerealiseerd.

 

 

About the author

Leave a Reply