Netcongestie Tackelen: Effectief Ondernemers Bijstaan

Deze blog werpt een licht op netcongestie, de impact op ondernemers, en de doeltreffende oplossingen die JansZon biedt. Te midden van een traag evoluerend energienet en de snelle opkomst van elektrificatie, staan bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Deze ontwikkelingen vormen de achtergrond van netcongestie, en in de komende secties verkennen we wat dit inhoudt, hoe ondernemers worden beïnvloed, en hoe JansZon op maat gemaakte strategieën biedt om deze uitdagingen te overwinnen.

 

Hoofdstuk 1: Wat is Netcongestie?

 

Netcongestie betekent simpelweg dat in grote delen van Nederland extra elektriciteit niet kan worden afgenomen of terug geleverd. Een upgrade van het elektriciteitsnet is nodig, maar dat kan nog wel tien jaar duren. Het is niet alleen een obstakel voor de energietransitie, maar heeft ook grote financiële gevolgen voor bedrijven. Energiepieken vormen een constante bedreiging voor de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk. De groeiende vraag naar elektriciteit, aangewakkerd door trends zoals het toenemende gebruik van elektrische auto’s, elektrische verwarming en digitalisatie, legt extra druk op het elektriciteitsnet.

Een treffend voorbeeld van de uitdagingen met netcongestie wordt belicht door de ervaringen van KOSA bamboo en Ydefix houtschaverij in Wormerveer. Lees hier hoe JansZon hen heeft geholpen om effectief netcongestie aan te pakken. Dit biedt waardevol inzicht in praktische oplossingen voor bedrijven die beperkingen op het net ervaren.

KOSA bamboo & Ydefix Houtschaverij Wormerveer

Hoofdstuk 2: Energiezekerheid door maatwerkoplossingen

 

Energiezekerheid, ofwel het beschikken over voldoende vermogen tegen beheersbare kosten, vormt de kern van een duurzame energieaanpak. Het realiseren van deze zekerheid gaat verder dan simpelweg energie opwekken; het omvat ook slim opslaan en efficiënt verbruiken van energie. Echter, het probleem van netcongestie werpt een uitdaging op, waarvan de impact op elk bedrijf verschillend is. Dit hangt nauw samen met de individuele stroom- en capaciteitsbehoeften die al dan niet vervuld kunnen worden vanaf het net. Daarom is de oplossing voor netcongestie nooit standaard en vereist altijd een op maat gemaakte aanpak.

Waar te beginnen?

Zonne-energie als hart van een toekomstproof energiesysteem voor jouw bedrijf. Een slim energiesysteem moet resulteren in energiezekerheid: beschikbaarheid van voldoende energie voor een goede prijs.

Een slim energiesysteem is geen kant-en-klare oplossing die overal van toepassing is. Het vergt een plan en inzicht in jouw situatie. Het doel is een slim lokaal energiesysteem, waarin de verschillende componenten elkaar versterken. De vraag rest: Wat doe je wanneer? Hoe kunnen de investeringen gespreid worden over enkele jaren en implementeren we de oplossingen gefaseerd met behoud van functie en rendement?

Zonne-energie opwekken

Het startpunt ligt vaak bij eigen opwekking, waardoor directe besparingen mogelijk zijn en het bedrijf minder afhankelijk wordt van het net. Maar hier schuilen uitdagingen, zoals gevoeligheid voor prijsschommelingen en congestieproblemen bij terug levering.

Jumbo distributiecentrum 's-Hertogenbosch

Jumbo distributiecentrum ‘s-Hertogenbosch

Slim verbruik
Een slimme aanpak met PV en gecontroleerd verbruik biedt meer grip op energietarieven en netbeheerkosten. Dit verlicht gedeeltelijk het congestieprobleem, maar seizoensgebonden effectiviteit en beperkte invloed op piekbelasting blijven een uitdaging.

Opslag in batterijen
In de huidige situatie, waar een slim systeem en eigen opwek niet volstaan, kan een batterij pieken opvangen, extra verdienmodellen mogelijk maken en maximale invloed uitoefenen op energiekosten en leveringszekerheid.

Boxtel gezamenlijk bedrijfsgebouw Kruisbroekstraat

Hoofdstuk 3: Onze Aanpak

 

Energiezekerheid staat centraal in onze duurzame aanpak. Als de netbeheerder capaciteitstekort aangeeft, bieden wij op maat gemaakte oplossingen:

1. Analyse (door onze ingenieurs ontworpen Energy Asset Sizing tool)

Onze analysefase vormt het fundament van ons proces, waarbij we een diepgaand inzicht verkrijgen in de energiebehoeften en mogelijkheden van jouw bedrijf. Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van onze aanpak:

– Huidig en toekomstig elektriciteitsverbruik in kaart brengen
We beginnen met het grondig analyseren van jouw huidige elektriciteitsverbruik om een basislijn vast te stellen. Vervolgens kijken we naar toekomstige groeiscenario’s en veranderingen in jullie bedrijfsactiviteiten om een prognose te maken van het toekomstige elektriciteitsverbruik.

– Evaluatie van gevraagde en beschikbare vermogens
Met behulp van geavanceerde technologieën en softwaretools evalueren we zorgvuldig de gevraagde en beschikbare vermogens op jullie locatie. We houden rekening met factoren zoals piekbelastingen, seizoen variaties en toekomstige uitbreidingen om een nauwkeurig beeld te krijgen van jullie vermogensbehoeften.

– Bepaling van de noodzaak en omvang van assets
Nadat we een grondige analyse hebben uitgevoerd, bepalen we de optimale mix en omvang van assets die nodig zijn om aan jullie energiebehoeften te voldoen. Dit omvat onder andere het bepalen van het juiste aantal en type PV-panelen, de benodigde capaciteit van batterijopslag en eventuele upgrades aan de netaansluiting.

Met onze uitgebreide analyseaanpak streven we ernaar om een nauwkeurige en op maat gemaakte oplossing te bieden die perfect aansluit bij de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf.

2. Roadmap 

JansZon maakt een energie-roadmap voor jouw bedrijf, waarbij prioriteiten worden gesteld en de volgorde wordt bepaald voor maximale effectiviteit. 

De eerste logische stap is vaak zonne-energie; het is direct winstgevend en met zelfopwekking verkrijgen we de nodige flexibiliteit in opwekking en verbruik. Gebaseerd op het nieuwe netto energieverbruik en levering bepalen we vervolgstappen. Het stellen van prioriteiten in de roadmap is essentieel. Welke investeringen zijn het meest effectief voor jou? Wij bieden begeleiding bij het maken van de juiste keuzes en bepalen de optimale volgorde voor maximale doeltreffendheid.

3. Toepassen 

Hoe zetten we jouw roadmap om in actie? Hier is ons stappenplan:

1) Wij bieden een op maat gemaakte analyse aan, met slimme regelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke energieverbruik en de geldende energieprijzen.

2) We starten met het opwekken van energie door middel van zonnepanelen.

3) We voegen zo nodig een batterij toe, met mogelijk dynamisch beheer.

JansZon neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de installatie van alle benodigde technologie, met slechts één aanspreekpunt. Het afstemmen en optimaliseren van alle systemen valt onder onze zorg.

Toekomstproof: Energiezekerheid van vermogen en kosten

 

Hoofdstuk 4: Conclusie

 

Netcongestie is een groeiende uitdaging, maar biedt ook kansen. Het overstappen van altijd beschikbare en goedkope energie naar beperkte beschikbaarheid en fluctuerende prijzen confronteert ondernemers met een nieuwe realiteit. Deze nieuwe realiteit biedt echter geweldige kansen om onafhankelijker te zijn van het energienet, wat een rendement oplevert in plaats van de traditionele operationele kostenpost. In dit blog hebben we kort belicht wat mogelijk is bij netcongestie. 

Als je als ondernemer deze uitdaging ervaart, staan onze adviseurs klaar voor een vrijblijvend gesprek. Neem contact met ons op via onderstaande button en ontdek hoe we je kunnen helpen jouw specifieke situatie op te lossen of rendabel te maken.

 

Over dit bericht

Gepubliceerd op

07/02/2024

Gepubliceerd door

Redactie

Meer weten?