Zonne-energie is mogelijk op ieder dak!

Over dit artikel

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Zonne-energie is maatwerk. Het volgende artikel beschrijft de meest voorkomende problemen in de zakelijke zonne-energie. En natuurlijk hoe maatwerk de oplossing biedt om dan toch zonne-energie mogelijk te maken!

Veel voorkomende problemen

  • Op uw locatie is teruglevering niet mogelijk, ofwel netcongestie, waardoor u (nu) geen energie kan terugleveren.
  • Een verzekeraar ligt dwars omwille van de brandveiligheid, bijvoorbeeld door kunststof isolatie
  • De constructie kent limitaties, waardoor het dak niet sterk genoeg is om een zonne-energiesysteem op te plaatsen

Onze aanpak

Eerst dient een situatie (en de limitaties daarvan) exact beschouwd te worden. Daarna moet er door middel van maatwerk in ontwerp en productkeuze een passende oplossing gevonden worden.

In onderstaande lijst behandelen wij de meest voorkomende vragen die u mogelijk kunt tegenkomen bij het aanleggen van zonnepanelen.

U heeft van de netbeheerder te horen gekregen dat het net vol zit. En zonder terugleveren geen business case! Echter wordt er niet gedetailleerd genoeg gekeken naar de complete situatie en is er vaak veel meer mogelijk dan de netbeheerder nu aangeeft.

JansZon stemt het systeemontwerp af op het verbruik en regelt het systeem dynamisch in. Hierdoor ontstaan in veel gevallen al mogelijkheden! als toevoeging daarop kan er gedacht worden aan energieopslag en nemen we het verbruik nader onder de loep!

Zowel opstal- en inboedelverzekeraars mengen zich flink in zonne-energieprojecten op daken, door de mogelijke toename van het brandrisico. In veel gevallen leidt dit tot premieverhoging of zelfs onverzekerbaarheid van het pand. Ook voor verzekeraars is dit nieuwe problematiek en dit vertaalt zich in een brede variatie van eisen aan zonne-energiesystemen en daken.

JansZon heeft een goed beeld van wat als risicoverhogende factoren kunnen worden beschouwd en hoe verzekeraars naar deze risico’s binnen de bestaande situatie kijken. Deze kennis stelt ons in staat om met (meestal) kleine aanpassingen toch een zonne-energiesysteem te mogen plaatsen! Een dak met EPS of piepschuim isolatie is hierbij niet uitgesloten.

Er wordt heel statisch omgegaan met de constructieve limitaties van een dak. De reserve draagkracht wordt vaak voor een dak als geheel berekend en mist daardoor mogelijkheden. Ook gaat men in de berekening uit van een zonne-energiesysteem dat tenminste 15 of 20 kg/m2 weegt.

JansZon kijkt zowel naar de constructie van dak en pand, als naar het systeemontwerp. Is het dak nog steeds te zwak, dan onderzoeken we mogelijkheden om met kleine (en betaalbare) aanpassingen aan het pand de benodigde versterkingen te realiseren.