Wat houdt salderen nou eigenlijk echt in?

 

Twee weken geleden heeft Minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer gehoor gegeven aan de verlenging van de Salderingsregeling, tot minstens 2023. Salderen is nu voor de derde keer uitgesteld. Veel mensen ontvangen er namelijk veel voordeel van. Onze klanten uit 2013 met een (zakelijke) kleinverbruikersaansluiting, hebben hun zonnepanelen middels de salderingsregeling ondertussen al terug verdiend. In 5 jaar tijd. Toch blijft salderen onderwerp van veel vragen. Die proberen wij hier voor je te beantwoorden.

 

Wikipedia omschrijft salderen als zijnde “door de energieleverancier teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (…) voor de teruggeleverde energie als die hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.”

 

Ondanks de vele voordelen en het simpele gebruik, is er nog veel onbegrip omtrent salderen. Dat is niet zo vreemd, want het heeft te maken met veel onderwerpen waar de gemiddelde Nederlander zich in het dagelijks leven niet mee bezig houdt. Na dit artikel, is salderen waarschijnlijk een stuk duidelijker.

 

 

  1. Salderen is alleen mogelijk voor (zakelijke) kleinverbruikers

 

 

Elke (zakelijke)kleinverbruiker heeft in huis een meter hangen. Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland 3500 kWh per jaar. Met een aansluiting boven 3 x 80 Ampère heb je een speciale meter nodig en is salderen niet mogelijk. Dan ben je officieel grootverbruiker. Salderen is dus alleen mogelijk voor de (zakelijke)kleinverbruiker.

 

Via die ouderwetse draaiende meter in huis, kan de energieleverancier precies bijhouden wat je verbruikt. Lever je op één of andere manier terug aan het net? Dan draait de meter de andere kant op en ‘lijkt’ je verbruik lager te liggen. Hier komt salderen vandaan. Als je dus net zoveel opwekt als je verbruikt, ‘lijk’ je niks verbruikt te hebben. Dan staat aan het einde van het jaar de meter op nul. Dat betekent dat je niks hoeft te betalen aan je energieleverancier óf aan belasting.

 

Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden een slimme meter. De energieleverancier kan precies zien wat je op dat moment verbruikt en teruglevert. Maar, middels de salderingsregeling mag je wat je nu opwekt, later aftrekken van je totale verbruik. Dit is mogelijk tot nul op de meter. Daar boven mag je niet salderen. Dat noemen we de salderingsgrens.

 

  1. Het wordt afgeraden meer terug te leveren aan het net dan je verbruikt

 

Een (zakelijke)kleinverbruiker betaald gemiddeld 0,20 Eurocent per kWh. Deze energieprijs bestaat uit verschillende kosten, waarvan gemiddeld 65% voor belastingen.

 

Het grootste gedeelte van de energieprijs is belasting, wat je met salderen wel terugkrijgt als je teruglevert.

 

 

Boven de salderingsgrens (als je meer opwekt dan je verbruikt) zijn energieleveranciers vrij om te geven wat zij redelijk achten. Dat komt uit op gemiddeld 0,06 cent per kWh, afhankelijk van de leverancier. De conclusie is, dat je dus weinig verdiend met meer terugleveren dan je verbruikt. Aangeraden wordt dan ook altijd, om het aantal zonnepanelen te installeren, aangepast op wat je verwacht te gaan gebruiken.

 

  1. De meter in huis leest geen direct eigen verbruik

 

Als we kijken naar verbruik en opwek van energie middels zonnepanelen, komt er nog wel een technisch detail bij kijken. Wanneer de zon schijnt en je deze energie direct verbruikt, wordt dit niet gemeten. Dat heeft te maken met de locatie van de meter in je energienetwerk binnenshuis.

 

 

Zoals je ziet op de afbeelding, wekken je zonnepanelen energie op. Dit wordt omgevormd tot de juiste stroom met een omvormer en daarna verdeeld. Staat de wasmachine aan? Dan gaat die stroom direct naar je wasmachine. Deze stroom wordt dus niet gemeten. Wek je alleen op? Dan wordt dit direct teruggeleverd aan het net. Wek je uiteindelijk meer op dan je verbruikt? Dan is de energieleverancier dit dus verplicht van je te ‘kopen’, maar voor een klein bedrag.

 

  1. Salderen is goed voor de economie en de werkgelegenheid

 

Aangezien energie redelijk wat kost, maar het nauwelijks wat oplevert boven de salderingsgrens, is het veel voordeliger om de stroom die je opwekt, zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. En de energie die je opwekt op te slaan, in bijvoorbeeld een accu of elektrische auto.

 

Salderen maakt zonne-energie dus stukken aantrekkelijker. Onder de salderingsgrens ontvang je € 0,20 cent, en daarboven maar € 0,06 cent. Deze regeling levert indirect een grote bijdrage aan de verduurzaming van Nederland. Daartegenover staat dat met de salderingsregeling de overheid ontzettend veel belasting misloopt. Volgens de Consumentenbond kostte salderen de overheid in 2015 € 50 miljoen. Logisch dat de overheid hier moeite mee heeft, vanuit economisch oogpunt gezien.

 

Waar de overheid het vervolgens niet over heeft, is de werkgelegenheid die met zonne-energie wordt gecreëerd en de bijbehorende loonbelasting die binnenstroomt. Volgens het CBS is de werkgelegenheid in zonne-energie van 2,3 duizend in 2008 naar 6,2 duizend in 2013 gestegen, gerekend in arbeidsjaren. Dat is bijna drie keer zo veel arbeid en dit is stijgende.

 

  1. Er is leven na salderen

 

Salderen is duidelijk onderwerp van een langdurige politieke discussie. Het grootste voordeel blijft dat zonne-energie aantrekkelijker wordt gemaakt en zodoende een grote bijdrage levert aan de doelen van het Duurzame Energieakkoord. Daar waar Nederland nog redelijk wat te doen heeft, nu we op nummer 26 staan van Europa als het gaat om groene energie. 

 

Alle landen in Europa in een grafiek met het percentage van groene energie in dat land in gebruik. Nederland staat op de 26e plaats.

 

Een mogelijke vervolgstap voor salderen is economische ondersteuning voor batterijen. Deze zullen in 2023 een stuk goedkoper zijn geworden. Hierin kun je de stroom ter waarde van € 0,20 cent bijvoorbeeld in opslaan, in plaats van te verkopen voor € 0.06 cent. Wij zijn als bedrijf al een tijdje bezig met onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn voor onze klanten. Woonark de Dolfijn is bijvoorbeeld al klaar voor deze toekomst. Zonne-energie blijft zeker een goede economische investering. En de energiebelasting zal alleen maar blijven stijgen.

 

Maar dat salderen zal worden versoberd en/of stopgezet is wel zeker. Er zal een overgangsfase komen, maar het kan volgens de politieke discussie niet door blijven gaan. Wel zeker is dat er vervangende ondersteuning gaat komen. Toch zal salderen niet zomaar afgelopen zijn. Daar is de regeling nog altijd veel te effectief voor en we zijn nog lang niet in de buurt van al die klimaatdoelen. Daarnaast is zonne-energie een grote investering in de duurzame energietransitie. En als we kijken naar de levensduur van zonnepanelen (~25 jaar), ten opzichte van de terugverdientijd (~7-10 jaar), is met óf zonder salderen, zonne-energie altijd een goede investering!

 

About the author

Leave a Reply