Rijksmonument de Apollohal

GerealiseerdZomer 2019
Totaal vermogen86.250Wp en 84.300 kWh/j
Aantal en type panelen250 x Qcells 345 Wp
Aantal huishoudens45 huishoudens
PartnersIn samenwerking met gemeente Amsterdam
BijzonderhedenRijksmonument

Apollohal Amsterdam

Op het Rijksmonument Apollohal zijn door JansZon in opdracht van de gemeente Amsterdam 250 zonnepanelen geplaatst. Het rijksmonument de Apollohal werd gebouwd in 1934 en de functie was eerder een tennishal. Later diende het gebouw voor uiteenlopende bestemmingen als een ijsbaan, tentoonstellingsgebouw en later tot 1982 een bioscoop. Daarna stond de hal tot de renovatie van 2004 leeg.

De hal wordt hedendaags voornamelijk gebruikt door sportverenigingen. BC Apollo is de professionele basketbalclub die in de Apollohal haar thuiswedstrijden mag spelen. De stijl van de bouw is staalskeletbouw. Dit is een constructie van gelaste stalen spanten die zorgen voor een grote, vrije overspanning. De muren hebben daardoor geen dragende functie en het dak is ook niet berekend op grote gewichten. Hier zat dan ook de uitdaging voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Het dak zelf kan de belasting van zonnepanelen niet aan. De zonnepanelen zijn, in samenspraak met een constructeur, daarom zwevend geplaatst. Waarbij het montage frame op stelten zijn gezet en deze zijn verankerd aan de eerder genoemde stalen hoofddraagconstructie van het gebouw. Het dak beschikt over een PVC dakbedekking, bij het vastplakken van de stelten is hier extra rekening mee gehouden. De zonnepanelen zijn niet zichtbaar vanaf de straat, dit was een minimum verijste voor het plaatsen van de zonnepanelen op dit rijksmonument. Aangezien het project intensief wordt gebruikt door basisscholen in de omgeving moesten de zonnepanelen geplaatst worden in de zomervakantie.