Pakhuis de Zwijger

zonnepanelen pakhuis de zwijger
GerealiseerdNajaar 2015
Totaal vermogenInstallatie 33.660 Wp, productie ca. 34.000 kWh
Aantal en type panelen198 x Solar Frontier
Type omvormer/optimizerSolarEdge
Aantal huishoudens10
PartnersDe Groene Grachten, Pakhuis de Zwijger, Gemeente Amsterdam, Stadsherstel
BijzonderhedenWinnaar wedstrijd 'Zon Op Zwijger', monumentaal pand waarbij de realisatie met zonnepanelen esthetisch aantrekkelijker is gebleken dan voorheen

Project omschrijving

Met slimme techniek voor schaduwoptimalisatie en unieke bevestiging op hoog en schuin pvc dak. Volledig gefinancierd en vanaf jaar 1 positief resultaat.
Eind 2014 hebben De Groene Grachten, Stadsherstel en de gemeente Amsterdam een prijsvraag uitgeschreven voor een innovatieve oplossing voor zonetechnologie op het dak van Pakhuis de Zwijger. Het doel was de markt te prikkelen met ideeën te komen die ook toepasbaar zijn op andere monumentale panden in Nederland. De belangstelling vanuit de markt was overweldigend. Uiteindelijk hebben van de 33 voorinschrijvingen 15 partijen een inzending ingediend. Hier zijn uiteindelijk 3 partijen uit voorgeselecteerd. Deze drie finalisten hebben vervolgens door middel van pitches gestreden om de eerste plaats. Na een spannende nek-aan-nek race heeft de vakjury Janszon geselecteerd als winnaar. In september 2015 hebben we eindelijk ons winnende ontwerp mogen bouwen op Pakhuis de Zwijger. De voorbereiding (vooral het vergunningstraject) heeft meer dan een half jaar in beslag genomen. Uiteindelijk mag het resultaat er wezen; je ziet het niet! Het is nu een zwart i.p.v. grijs vlak geworden, maar dan wel een dak dat genoeg energie opwekt voor meer dan 10 huishoudens.

Dit is een mooi voorbeeld van mogelijkheden op monumentale daken. Het zonne-energie systeem is niet zichtbaar (als je het niet weet) en behaalt een prima rendement ondanks hinder van omliggende gebouwen. JansZon heeft vergelijkbare installaties geïnitieerd en gerealiseerd op meerdere locaties binnen, maar ook buiten Amsterdam. Zie onze overige projecten. Mede door de uitvoerige lobby bij onze eerdere projecten op monumentale panden zoals Het Veem en Kostgewonnen, hebben meerdere stadsdelen in Amsterdam besloten geen “leges” meer te heffen op zonne-energie. De zonnepanelen bij Pakhuis de Zwijger zijn dus niet extra belast met legeskosten.

Vergelijkbare projecten