Transformatie van Ronde Daken voor Zonne-energie: Een Samenwerking tussen IPKW en JansZon

Interview met Julian Smink, projectleider Bouw Industriepark Kleefse Waard Arnhem

 

1.  Julian, kun je ons meer vertellen over IPKW en hoe jullie begonnen zijn met duurzaamheid?

“Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een 90 hectare grote werklocatie die duurzame energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. ”
“Het terrein in
Arnhem is een voormalig complex van AkzoNobel uit 1941. Het gebied is sinds 2003 door ontwikkelaar Schipper Bosch getransformeerd tot een duurzaam en innovatief terrein voor cleantech bedrijven; bedrijven die energietransitie en milieu centraal hebben staan. Daarnaast zijn we één van de initiatiefnemers van Connectr Energy Innovation. Deze stichting draagt bij aan het versnellen van de energietransitie. Duurzaamheid zit dus in de vezels van het park en de organisatie.”

 

2.  Waarom hebben jullie voor zonne-energie gekozen en wat voor impact heeft dit gehad?

“IPKW werkt volop aan het verduurzamen van de energiestromen op het park. Dat doen we samen met Veolia. We onderzoeken circulaire energieoplossingen en het gebruik van lokale grond- en brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van reststromen om energie mee op te wekken, of het inzetten van reststromen van het ene bedrijf als grondstof voor het andere bedrijf op IPKW.”
“Onze keuze voor zonne-energie heeft ons geholpen om grotendeels zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. Er liggen inmiddels 24.000 panelen op ons park. Alle energie die opgewekt wordt, wordt op het park gebruikt. Dit heeft niet alleen een positieve impact op ons energieverbruik, maar draagt ook bij aan onze missie om een duurzame cleantech campus te zijn.”

 

3.  Waarom hebben jullie voor JansZon gekozen als partner voor zonne-energie en wat maakte hen de beste keuze?

“We hebben gekozen voor een partner die ons kon helpen bij de vraag om de ronde togen van gebouw MB vol te leggen met zonnepanelen. Janszon heeft hiervoor een passende oplossing geboden. Ze zijn hierin echt specialist. JansZon begreep dat onze zonnepanelen een integraal onderdeel zijn van de esthetiek van ons pand, en dat wij ze beschouwen als de vijfde gevel ervan. Jullie team Uitvoer heeft er veel tijd en aandacht aan besteed om een passende oplossing te vinden. De communicatie met JansZon verliep soepel en het resultaat mag er absoluut zijn.”

 

4.  Heb je nog tips voor bedrijven die verduurzaming overwegen en zou je JansZon aanbevelen?

“Ik ben voornamelijk betrokken geweest bij de uitvoering, dus ik kan alleen vanuit dat perspectief iets erover zeggen. Het is heel belangrijk dat je actief betrokken bent bij je project en alle ins en outs kent. Als opdrachtgever proberen we te begrijpen waar we mee bezig zijn en ons in het project te verdiepen.”
“JansZon zou ik zeker aanbevelen. We wilden het in een zeer korte tijd gerealiseerd hebben en dat hebben ze bij JansZon kunnen waarmaken. De communicatie verliep soepel. JansZon begreep heel goed wat onze wensen waren en wist met passende oplossingen te komen. Alle lof ook voor jullie ingenieur Michael! Hij begreep heel goed wat onze wensen waren en heeft dat uitstekend kunnen vertalen in zijn ontwerp. En niet alleen Michael, ook Lars, Storm en Nicolas hebben heel hard gewerkt.”

 

Over dit bericht

Gepubliceerd op

22/03/2024

Gepubliceerd door

Redactie

Meer weten?