Roel Willemse: “De energietransitie: een wereld vol kansen”

De energietransitie is in volle gang en dat biedt enorme mogelijkheden voor vooruitziende ondernemers. Waar sommigen uitdagingen zien, liggen voor anderen juist kansen om zich te onderscheiden. Door nu al slimme keuzes te maken, kun je jouw bedrijf niet alleen toekomstbestendig maken, maar ook echt voordeel behalen ten opzichte van de concurrentie.

De transitie is nu

“Ik werk al bijna 20 jaar in de zonne-energie en smart grid oplossingen en ik heb de sector zien evolueren van een nichemarkt naar mainstream. Wat ooit vooral door duurzaamheid idealen werd gedreven, is nu een zakelijke noodzaak geworden. En dat is positief nieuws! De energietransitie is niet langer alleen een kwestie van ‘het juiste doen’, maar een strategische kans om kosten te beheersen, rendement te verhogen en energiezekerheid te garanderen” vertelt Directeur Roel Willemse.

Van uitdaging naar kans

De kansen liggen precies op die punten waar veel bedrijven nu nog tegen uitdagingen aanlopen:

  1. Stroomcapaciteit vergroten: je wil uitbreiden, maar krijgt de aansluiting niet → Door te investeren in eigen zonne-opweksystemen kun je onafhankelijker worden van het net en uitbreidingsmogelijkheden creëren zonder jaren te wachten. Energieopslagsystemen (ESS of batterijen), worden steeds effectiever en betaalbaarder. Dit draagt ook bij aan de beschikbaarheid van stroom.
  2. Grip op energiekosten: plots stijgende prijzen slaan een gat in je begroting → Door nu te investeren in hernieuwbare bronnen, kun je je energiekosten voorspelbaarder maken en je beschermen tegen prijsschommelingen. Kosten voor het terugleveren van zelf opgewekte stroom kan je prima vermijden door slimme technologie.
  3. Voorlopen op regelgeving: steeds strengere duurzaamheidseisen vragen om actie → Bedrijven die nu al voldoen aan toekomstige duurzaamheidseisen, hebben een competitief voordeel en vermijden haastige, dure aanpassingen later. Stel: een netaansluiting, die in dit voorbeeld ruim genoeg is voor een ondernemer. Het overschot kan door de netbeheerder worden ‘afgepakt’ voor gebruik bij een andere locatie. 

Succesvolle voorbeelden wijzen de weg

Bij JansZon zien we dagelijks inspirerende voorbeelden van bedrijven die de transitie omarmen en er beter van worden. We hebben 10 jaar geleden zelf de stap gemaakt naar nul-op-de-meter PLUS (NOM+): we wekken niet alleen alle energie voor ons kantoor op, maar laden ook onze elektrische auto’s op. We hebben ervoor gekozen om ons volledige wagenpark te voorzien van elektrische auto’s en voor de zomer ook onze servicebussen.

Steeds meer ondernemers volgen dit voorbeeld. Elke dag zie ik elektrische bestelbussen door de straat rijden, en steeds vaker ook elektrische vrachtwagens. DC-laden (snelladen voor vrachtwagens) is uitgegroeid tot een bloeiende markt waarin we wekelijks nieuwe klanten mogen verwelkomen. Die klanten hebben behoefte aan een AC-laadinfrastructuur voor auto’s maar ook voor DC-laders. Deze behoefte stelt wel eisen aan de technisch infrastructuur.

Strategisch voordeel door vooruit te denken

De echte winnaars in de energietransitie zijn de bedrijven die nu al een strategisch plan maken met een horizon van minstens drie jaar. Door vooruit te kijken, kun je:

  • Je energieverbruik optimaliseren door processen slimmer in te richten
  • Maximaal profiteren van de mogelijkheden van duurzame energieopwekking
  • Strategische investeringen plannen voor meer energieonafhankelijkheid
  • Je netaansluiting optimaal benutten
  • Energiekosten stabiel houden, ongeacht marktschommelingen
  • De mogelijkheden van energieopslag benutten voor nog meer flexibiliteit

We kunnen veel mooie voorbeelden delen

Bij JansZon werken we al bijna 15 jaar aan slimme oplossingen die bedrijven niet alleen duurzamer maken, maar vooral ook financieel sterker. We zien dat de koplopers in de energietransitie ook vaak de koplopers in hun markt zijn.

Ontdek hoe ook jouw bedrijf kan floreren in deze nieuwe energiewereld. Samen zetten we de eerste stap naar niet alleen een robuuste energievoorziening, maar ook naar een sterkere marktpositie en een gezondere bedrijfsvoering.

Over dit bericht

Gepubliceerd op

02/04/2025

Gepubliceerd door

JansZon

Meer weten?