Op weg naar CO2 neutraal! Een Interview met Guus Kil van Bron Groep

Guus, kun je ons vertellen hoe en wanneer jullie met Bron Groep begonnen zijn en hoe heeft het zich ontwikkeld tot wat het vandaag is?

“In 1950 werd de Bron Groep opgericht, oorspronkelijk gespecialiseerd in luxe lederartikelen. Later, in de vroege jaren, zag voormalige eigenaar, Anton Bron, een marktvraag naar geplastificeerd drukwerk, hij is dit gaan doen voornamelijk als reactie op de toename van namaak artikelen uit China op het gebied van de lederwaren. Dit markeerde het begin van een evolutie die ons leidde naar waar we nu zijn. Ik ben zelf in 2000 bij Bron Groep begonnen als hoofd techniek en sinds 2008 ben ik eigenaar-directeur. Ondanks enkele uitdagende periodes tijdens economische recessies, hebben we altijd kunnen ondernemen. In 2012 hebben we bijvoorbeeld een bedrijf in Soest overgenomen en later daar panden bijgekocht om uit te breiden, terwijl we elders in het land locaties hebben gesloten.”

 

Waarom heb je voor zonnepanelen gekozen en hoe heeft dit bijgedragen aan jullie duurzaamheidsdoelen?

“Verduurzaming is een onderdeel van mijn visie.” Sinds onze certificering in 2008 volgens ISO 9001 en 14001, houden we ons actief bezig met milieu, voortdurende verbetering, afvalbeheer, recycling en CO2-compensatie. Hierdoor ontstond de vraag: hoe kunnen we onze eigen energie opwekken en minder afhankelijk worden van het reguliere elektriciteitsnet? Uiteraard speelt ook het economische aspect een rol; investeringen in zonnepanelen verdienen zichzelf op termijn terug. Mijn uiteindelijke doel is om volledig CO2-neutraal te opereren. Hoewel zonnepanelen een belangrijke stap zijn, realiseren we ons dat dit alleen niet genoeg is. Daarom onderzoeken we voortdurend verdere mogelijkheden. In 2019 zijn we gestart met het installeren van zonnepanelen in Uithoorn, ondanks de uitdagende economische omstandigheden in de jaren daarvoor.”

 

Wat heeft je doen besluiten om voor JansZon te kiezen als zonne-energie expert? Wat was doorslaggevend in je keuze en besluitvorming? Merk je nu verschil in je verbruik?

“We hebben zowel PV-systemen in Soest als in Uithoorn, beide geïnstalleerd door JansZon. De Beij Elektrotechniek, onze vaste huisinstallateur, raadde JansZon aan, en vanaf het begin klikte het direct. Hun betrokkenheid en kennis was duidelijk, zoals bij het meedenken over financiering in Uithoorn, waarvoor ze een passende oplossing vonden. Hoewel Scholt Energy ons in Soest een andere installateur voor zonnepanelen aanbeval, kozen we toch opnieuw voor JansZon vanwege onze eerdere positieve ervaring in Uithoorn.”

“Binnenkort hebben we met onze energieleverancier Scholt Energy een overleg gepland staan, waarbij Roel Willemse van JansZon als expert zal bijdragen.” Dit overleg zal onder meer gaan over het implementeren van curtailment om onnodige kosten te vermijden. Het is prettig dat JansZon actief met ons meedenkt en ons blijft adviseren, waardoor we flexibel kunnen reageren op veranderende omstandigheden. We hebben bewust eerst de dakbedekking van de daken op beide locaties vervangen om het rendement van onze zonnepanelen te maximaliseren. Als resultaat wekken we nu ruim een derde van ons energieverbruik zelf op, en op zonnige dagen kunnen we zelfs volledig op zonne-energie draaien.”

 

Heb je tips voor bedrijven die verduurzaming overwegen? Zou je JansZon aanbevelen aan andere ondernemers? 

“Laat je goed adviseren! Het is essentieel om goed advies in te winnen en diverse perspectieven te onderzoeken. De energieleverancier en de zonnepanelenleverancier hebben elk hun eigen inzichten en belangen, dus het is van cruciaal belang om hun expertise te vergelijken. Het is belangrijk om bij je zonnepanelenleverancier een projectleider te hebben, iemand die met je meedenkt en waarop je kunt bouwen. Deze persoon moet bekend zijn met constructie rapporten en zelfs op je dak zijn geweest. Voor mij is de keuze voor JansZon een logische. Ik zou zeker weer voor JansZon kiezen! Mijn recente gesprek met Roel Willemse heeft me opnieuw doen beseffen dat JansZon de juiste keuze is gebleken. Jullie weten waar jullie het over hebben!”

Over dit bericht

Gepubliceerd op

20/03/2024

Gepubliceerd door

Redactie

Meer weten?