Energiezekerheid voor PLUS Almere: Een Interview met Ed de Greef

Ed de Greef, de 58-jarige enthousiaste eigenaar van PLUS Almere, deelt zijn ondernemersverhaal van de afgelopen 25 jaar

Vraag 1: Ed, kun je ons vertellen wanneer en hoe je supermarkt eigenaar bent geworden?

“Dit jaar vieren we ons 25-jarig bestaan. In juli 1999 ben ik samen met mijn vrouw gestart. “Toen waren het hier nog allemaal weilanden” vertelt Ed. Ondanks de uitdagingen van de eerste jaren, waarin veel wijken nog in ontwikkeling waren, heeft Ed een loyale klantenkring weten op te bouwen, niet alleen uit de Seizoenenbuurt, maar ook klanten uit omliggende wijken die bereid waren wat verder te reizen. Ed benadrukt het belang van klanttevredenheid door te streven naar scherpe prijzen, vriendelijke en behulpzame medewerkers, en een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Zijn rol als bedrijfsleider bij AH en Super de Boer heeft hem gevormd, en op zijn 22ste maakte hij een weloverwogen beslissing om een supermarkt te verkiezen boven een McDonald’s-franchise. “PLUS Retail gaf me de kans en had het vertrouwen in me. Dankzij hen ben ik ondernemer geworden!” voegt hij eraan toe. “Het is geen baan van 40 uur per week. Mentaal moet je heel sterk zijn.” Hoewel het niet altijd soepel verliep en er financiële tegenslagen waren, kijkt Ed er met trots op terug en zou hij het opnieuw doen. “Mensen kiezen het liefst voor een supermarkt in de buurt. Je moet je zo onderscheiden dat mensen van ver ook naar je toe willen komen.” vertelt Ed.

 

Vraag 2: PLUS Almere is verduurzaamd. Waarom heb je voor zonnepanelen gekozen? Wat heeft je gemotiveerd om deze veranderingen door te voeren?

Naast het runnen van de supermarkt, is Ed ook gefocust op duurzaamheid. In 2018 heeft PLUS Almere een renovatie ondergaan waarbij onder andere koelingen voorzien werden van deuren. Bewust van de toenemende energieprijzen, maakte Ed graag gebruik van het aanbod van een pilot van PLUS Retail om zonnepanelen te installeren.

 

Vraag 3: Wat heeft je doen besluiten om voor JansZon te kiezen als zonne-energie expert? Wat was doorslaggevend in je keuze en besluitvorming? Merk je nu verschil in je verbruik?

“We hebben in september 2022 eerste gesprekken gevoerd met PLUS Retail. Uit het constructieve rapport bleek dat ons dak moest verstevigd worden, en dit hebben we in januari 2023 gedaan, zoals vereist door de verzekeraar. PLUS Retail heeft JansZon gekozen uit meerdere bedrijven. Alle vergunningaanvragen zijn door PLUS Retail verzorgd. Ze hebben me echt volledig ontzorgd! “In juni kon JansZon beginnen met het plaatsen van 304 zonnepanelen. In juli konden we de zonnepanelen al gebruiken.” deelt Ed. 

“Afgelopen augustus bedroeg ons energieverbruik 34.000 kW, in vergelijking met 50.000 kW in augustus ’22. Een aanzienlijke besparing, zelfs al tijdens de eerste maand! “We willen onze klanten informeren dat we duurzaam zijn geworden en laten zien wat we opwekken. Daarvoor hebben we nu een scherm in de winkel opgehangen. Ik ontvang alleen maar positieve reacties! Je ziet foto’s van hoe de zonnepanelen op het dak liggen en wat we in realtime opwekken en verbruiken.”

 

Vraag 4: Heb je tips voor bedrijven die verduurzaming overwegen? Zou je JansZon aanbevelen aan andere collega’s, en zo ja, waarom?

“Supermarkten hebben tegenwoordig een hele hoge energierekening. Met de investering in zonnepanelen kun je deze kosten binnen 4 of 5 jaar terugverdienen.” “Voor mij persoonlijk was het mogelijk om te verduurzamen dankzij PLUS Retail, waarvan het doel is ondernemers te helpen hun energierekening laag te houden.”
“Ik heb dit hele proces zeer
positief ervaren. Het systeem is effectief, de uitvoering verliep vlekkeloos en ik heb geen negatieve ervaringen. Als ik erop terugkijk, zou ik de keuze voor zonnepanelen niet willen missen.”

“Het blijft echter een rekensom. Het is van belang om grondig onderzoek te doen en offertes aan te vragen. Is het financieel haalbaar? Wat zijn de investeringskosten? Wat is de prognose energieopwekking? “Het ultieme doel is om niet langer afhankelijk te zijn van traditionele energieleveranciers.” “Op dit moment ben ik zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van een carport met zonnepanelen en de integratie van energieopslag in batterijen. Dit lijkt me een interessante ontwikkeling om verder te onderzoeken.”

 

Over dit bericht

Gepubliceerd op

21/03/2024

Gepubliceerd door

Redactie

Meer weten?