Gasloos kantoor: wij zijn ons eigen experiment

Kunnen wij als voorbeeld het nul-op-de-meter en gasloos (NOMplus) kantoor realiseren en bewijzen dat het kan? Hier lees je hoe het ons is gelukt! (En hoe je er onderdeel van kunt zijn!)

 

Over tien jaar is het waarschijnlijk niet meer zo bijzonder en in 2050 zullen we er allemaal aan moeten: gasloos wonen en werken. Neem als voorbeeld de elektrische auto. Die was vijf jaar geleden nog best bijzonder. Toen vroegen we de klant ‘zou u een stopcontact beschikbaar kunnen stellen bij aankomst? Anders kom ik niet meer thuis’. Dat is tegenwoordig wel anders. In bijna elke straat in Amsterdam staat nu wel een laadpaal. En ze zijn vol als je na acht uur thuis komt. Zou die snelle vooruitgang ook mogelijk zijn met een gasloos kantoor?

 

Duurzaamheid is actie ondernemen tegen het klimaatprobleem, vinden wij

 

Wat duurzaamheid precies inhoudt, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Als voorbeeld het duurzaamste kantoor ter wereld, uitgeroepen in 2015: The Edge op de Zuidas. Energieneutraal, sterk geïsoleerd, een wand met zonnepanelen, recycling van regenwater en de catering wordt bezorgd op de fiets. Helaas kan het grote pand niet met zijn eigen dakoppervlak genoeg energie opwekken. Dus zijn er nogmaals 4.100 panelen geplaatst op andere locaties (die daarmee vervolgens zelf geen zonne-energie kunnen opwekken). De score wordt nog eens flink gespekt met gekochte groencertificaten die beloven bomen te planten waar ze worden gekapt. Hiermee komt The Edge op een score van 98,36%, hoger kan bijna niet. Maar is dat echte duurzaamheid?

 

Duurzaamheid in de praktijk is een stuk moeilijker en niet altijd even realistisch

 

Wij geloven dat het in de praktijk namelijk ook kan. Om dat te bewijzen hebben wij ons kantoor zo duurzaam mogelijk gebouwd. Een soort eigen experiment. Wij geloven in een duurzame wereld en ons kantoor is tevens het bewijs dat wij een duurzaam bedrijf zijn. Ons visitekaartje. Wanneer je er in gelooft, moet je het ook doen, vinden we. En dat kunnen we nu ook zelf.

 

Wat maakt ons kantoor dan zo duurzaam?

 

Als eerste zijn we gasloos. Dat wil zeggen dat we, met verbazing van de gasleverancier, het gas hebben laten afsluiten. We verwarmen het kantoor met een warmtepomp en vloerverwarming. Verder hebben we een warmte-terugwin-ventilatiesysteem, LED-verlichting, een eigen laadpaal voor de elektrische auto en 56 zonnepanelen voor eigen opwek. Tot slot hebben we gebruik gemaakt van (zoveel mogelijk) duurzame en tweedehands kantoorartikelen.

 

Op de hybride omvormer in het kantoor zullen we later nog een accu aansluiten. Hiermee kunnen we spelen met de flexibiliteit van ons stroomgebruik. Leveren wanneer er vraag is naar stroom en opladen bij een overschot. We willen hier ook mee experimenteren, omdat we geloven dat daar de toekomst ligt van stroomverbruik en die flexibiliteit willen kunnen aanbieden aan onze klanten. Nu is daarmee experimenteren eigenlijk niet uniek meer.

 

Wat ons uniek maakt, is dat we ons kantoor zo duurzaam mogelijk hebben gebouwd én ons eigen testsysteem hebben opgezet

 

 

Naast de zonnepanelen voor eigen gebruik, hebben we een uniek testsysteem gebouwd. Voor dit testsysteem gebruiken we 9, dubbel uitgevoerde, uiteenlopende panelen van diverse fabrikanten, landen en technieken. Daar zitten verschillende typen optimizers aan gekoppeld. Alles wordt gemonitord en bijgehouden. Welk type paneel het meest foutgevoelig is. Welke het beste rendement oplevert. Binnenkort zullen we de resultaten ook online publiceren. Met de resultaten kunnen we écht zien of een paneel werkelijk zo goed presteert als een fabrikant beloofd. Dat is voor ons meer waard dan je misschien zou denken. Hiermee kunnen we namelijk nog beter kwaliteit leveren die nodig is, vinden wij, in de zonne-energie.

 

Zolang de stroom niet uitvalt, merk je er eigenlijk niks van

 

Nu staat er bij ons nul op de meter aan het eind van het jaar. Dit is inclusief al ons verbruik. Ook de computers, de elektrische auto en de grill. We gaan nooit meer langs een benzinepompstation en af en toe hoor je de omvormers tikken in de vergaderruimte. Maar, zolang de stroom niet uitvalt, zie en merk je er verder eigenlijk niets van. Het comfort gehalte blijft optimaal. Enige nadeel is wel dat het de klant dus ook niet opvalt…

 

Wat levert het ons dan op?

 

De eerste resultaten zijn veelbelovend. In de onderstaande groene grafiek zie je wat we werkelijk hebben geleverd aan het net. Dat gebeurt wanneer we meer stroom opwekken dan we verbruiken. De rode grafiek laat alle stroom zien die we afnemen van het net. Logischerwijs is dat voornamelijk als de zon niet schijnt. Tot nu toe hebben we uiteindelijk precies opgewekt wat we verbruikt hebben. Het omslagpunt was afgelopen woensdag, met een gelijke teruglevering en afname van 2000 kWh. Zonnestroom die wij direct verbruiken (koffie zetten als de zon schijnt) zie je niet terug in de grafiek. Eigenlijk produceren en verbruiken we dus veel meer dan hier te zien is.

 

 

Natuurlijk zijn we nog maar net begonnen met ons experiment, maar we springen er wel al uit met ons nul op de meter-kantoor en gasloos kantoor. Het helpt dat we in een recent opgeleverd en zeer goed geïsoleerd pand zitten. Niet in een tochtig monument. En we gebruiken, net als The Edge, toch wel een heel groot stuk dak. Maar trots zijn we, dat het ons tot nu toe al gelukt is. Dat er écht nul op de meter staat én we helemaal afgesloten zijn van het gas. We bewijzen hiermee dat nul op de meter niet alleen in theorie mogelijk is, maar ook echt in de praktijk. Het is dus realistisch!

 

Compleet zelfvoorzienend zijn is, ook voor ons, nog niet realistisch. Maar netto verbruiken we dus niets. Welk kantoor is er op dit moment nu duurzamer dan dat?

 

Wil je meer weten over ons unieke testsysteem en de resultaten bekijken? Kijk in het menu onder Testopstelling!

 

 

Psst… onderdeel worden van deze ontwikkeling? Wij verhuren hier ook werkplekken! Geïnteresseerd? Check hier de website www.duurzaamhurenamsterdam.nl

 

About the author

Leave a Reply